Verlies, hoop en liefde
De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali is een prachtig liefdesverhaal over verlies, troost, onverbrekelijke familiebanden en de kracht van een eerste liefde.
Het verhaal
Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. De kasten met literatuur en poëzie oefenen de grootste aantrekkingskracht op haar uit. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht.
Roya heeft met Bahman afgesproken op een plein, om samen naar een huwelijksloket te gaan, maar op de bewuste dag wordt er een coup gepleegd die Iran voor altijd zal veranderen. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Wekenlang zoekt Roya hem, maar het mag niet baten.
Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben.
Mijn mening
Marjan Kamali neemt je mee in een wereld vol liefde, hoop, onzekerheid en drama. Ze heeft het verhaal zo mooi geschreven dat het net lijkt alsof je er zelf bij bent. Alsof je de liefde ziet opbloeien tussen Bahman en Roya.
Hoe verder je in het verhaal bent, hoe meer je wil lezen. Je wil weten hoe het verder gaat met Bahman en Roya. Hoe sommige dingen hebben kunnen gebeuren. Waarom hen leven zo loopt. En op al die vragen krijg je ook antwoord. Het is een heerlijk verhaal waarbij je soms ook best een traantje mag weg vegen.
Ik heb echt genoten van dit boek, vanwege de personages, vanwege de liefde tussen Bahman en Roya, maar ook hoe Marjan alles beschrijft. Ze neemt je in dit verhaal echt mee, wat ik erg knap vind! Hoe zij alles beschrijft, zou je bijna het eten kunnen ruiken die Roya en haar familie klaar maakt. Je ziet de boekwinkel van Teheran voor je en alles er om heen. Daarom krijgt dit boek ook 4/5 sterren van mij.
Ik heb dit boek ontvangen als recensie exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet. Nogmaals bedankt ambo|anthos.