Monika Wurft


Alles over de meest voorkomende soorten eetbare wilde kruiden en planten, hun geneeskrachtige eigenschappen én hoe je ze kunt gebruiken in de keuken.

Omschrijving

De vele goede eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten worden maar al te vaak over het hoofd gezien. In dit boek worden de meest voorkomende wilde planten uitvoerig beschreven door een ervaren kruidendeskundige. Ze geeft tips voor het oogsten in de natuur en het verbouwen in de eigen tuin en ze gaat dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van de planten. De talrijke recepten voor thee, gelei, salades, brood, likeur enzovoort laten je proeven van de veelzijdigheid die de paardenbloem, de hondsroos, de brandnetel, de sleedoorn en nog veel andere soorten je te bieden hebben. De prachtige foto’s maken het determineren van de planten bovendien heel gemakkelijk.

Mijn mening

Misschien heb je mijn blog al gelezen waarin ik 5 boeken over kruiden & planten in de schijnwerpers zet. Onlangs ben ik eigenlijk een soort reis begonnen naar natuurlijke remedies voor eenvoudige kwaaltjes. Ik geloof dat de natuur veel te bieden heeft als het gaat om bijvoorbeeld verkoudheid, hoofdpijn of zelfs griep. Ik merk dat ik snel naar een paracetamol grijp of naar neusspray en ik vind dat het hoog tijd is om die gewoonte te doorbreken en terug te keren naar de natuur. In mijn omgeving merk ik dat ik zeker niet de enige ben, dus daarom neem ik jullie mee op mijn reis!

Eetbare wilde kruiden en planten is net even anders dan de vorige boeken die je wellicht voorbij hebt zien komen. Waar daar vooral echt gefocust werd op middeltjes, ligt hier de nadruk op hoe je wilde kruiden en planten kunt gebruiken in de keuken. Denk aan thee, maar ook aan kruidenbrood of zelfs pesto. Er staan ontzettend veel recepten in, en ook ontzettend lekkere recepten. Die zijn niet alleen gezond voor je, maar kunnen ook helpen tegen vervelende kwaaltjes.

Kleine disclaimer

Ik wil nog wel even benadrukken dat het bij twijfels of ernstige klachten altijd raadzaam is om een huisarts te raadplegen! Als je twijfels hebt over bepaalde recepten of remedies en of je die veilig kunt gebruiken, is het ook altijd noodzakelijk om contact op te nemen met je arts.

Bepaalde planten en bloemen kun je op verschillende manieren gebruiken, en dat wordt ook uitgelegd in het boek. Neem bijvoorbeeld de smalle weegbree; daar kun je heel simpel de bladeren voor gebruiken, een thee van zetten, maar ook soep van maken. Ik vind het juist leuk om te ontdekken dat er zoveel mogelijkheden zijn om een bepaalde plant of kruiden te kunnen gebruiken.

Zoals jullie ondertussen wel gewend zijn van mij, beoordeel ik altijd het hele boek, dus niet alleen de tekst, maar ook het uiterlijk en de illustraties of foto’s in het boek zelf. Ik moet zeggen dat ik de foto’s echt prachtig vind en ook zeer duidelijk, zodat je weet hoe je bepaalde planten en kruiden moet identificeren. Ik neem aan dat als je op mijn blog terecht bent gekomen, je net zoals ik echt nog aan het begin van je reis staat in de wereld van kruiden, planten en bloemen. Dan is die duidelijkheid zeker geen overbodige luxe.

Eindoordeel

De duidelijke uitleg, overvloed aan smakelijke recepten en prachtige foto’s maken dit boek geschikt voor zowel beginners als liefhebbers van kruiden en planten, en het onderstreept het belang van voorzichtigheid bij ernstige klachten, een nuttige disclaimer.

Heb je mijn vorige recensie al gelezen? Die kun je *hier* vinden!

Ik heb dit boek ontvangen als recensie exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet. Nogmaals bedankt Deltas, voor het prachtige exemplaar.

Titel: Praktische raadgever -Eetbare wilde kruiden en planten
Auteur: Monika Wurft
Pagina’s: 128
ISBN: 9789044749823
Prijs: €19,95
Uitgeverij: Deltas

Let op! Ik maak gebruik van affiliate links. Zo help je mij om mijn blog online te houden, en jou kost het niets! 🙂