Mijn reis naar de voordelen van geneeskrachtige kruiden en planten. Ik wil meer de natuurlijke kant opgaan voor simpele kwaaltjes. In plaats van direct een paracetamol te nemen of een neusspray te gebruiken, wil ik ontdekken hoe de natuur me kan helpen. Ik sta echt nog aan het begin van mijn ontdekkingsreis, dus verwacht niet te veel kennis, haha.

Ik vroeg op mijn Instagram-account @somanybooksnl een tijdje geleden of er misschien interesse was om mijn zoektocht te delen. Velen van jullie gaven aan dat jullie hier ook naar op zoek zijn of het interessant vinden om er meer over te lezen. Dus hier zijn we dan, met 5 boeken over kruiden en planten die hopelijk meer informatie zullen geven over wat je kunt gebruiken en vooral hoe je het kunt gebruiken.

Ik heb dus deze prachtige 5 kruiden & planten boeken ontvangen om te recenseren, en in dit blog geef ik je een kort overzicht van welke boeken dat zijn. Binnenkort zal ik voor elk boek ook een aparte recensie publiceren, waarin ik dieper inga op de informatie die het boek biedt, de recepten, de duidelijkheid en de overzichtelijkheid ervan.

Even een kleine disclaimer vooraf: Ga niet zelf dokteren. Bij twijfels of ernstige klachten is het altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen! Als je twijfels hebt over bepaalde recepten of remedies en of je die veilig kunt gebruiken, is het ook altijd noodzakelijk om contact op te nemen met je arts.

Plant als medicijn - Leoniek Bontje Terra

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com | Amazon | Libris

Buiten vind je allerlei planten om je eigen medicijnen te maken, van wondspray van duizendblad tot tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen.

Leoniek Bontje, auteur van de bestseller Wildplukken, richt zich na haar opleiding tot kruidenkundige vooral op de geneeskrachtige werking van planten. Ze laat in Plant als medicijn zien hoe gemakkelijk je je eigen geneesmiddelen van planten maakt. Voor elk lichaamssysteem, zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering, beschrijft Leoniek de meest gebruikte planten en de manier waarop ze kunnen worden ingezet.

De prachtige fotografie is van Bella Thewes en concept en styling waren in handen van Kamer 465, Anya van de Wetering.

Mijn recensie is *hier* te vinden.

Titel: Plant als medicijn Maak je eigen natuurlijke apotheek
ISBN: 9789089898142 Prijs: €25,99 Uitgeverij: TERRA

Botanisch Handboek Medicinale Planten

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com | Amazon | Libris | Boekenwereld

Botanisch handboek medicinale planten: geneeskrachtige planten, huismiddeltjes en recepten. Een fraai geïllustreerd boek voor liefhebbers van planten, tuinieren en natuurlijk genezen.

Dit prachtig geïllustreerde boek beschrijft een keur aan medicinale planten die je aantreft in de natuur en in botanische tuinen, maar ook zelf zou kunnen kweken. Het bevat eenvoudige recepten voor zelfgemaakte thee, olie, tinctuur en crèmes en laat zien hoe je die planten kunt kweken, oogsten en verwerken. Aansluitend bij een 5000 jaar oude traditie beschrijven de Britse auteurs, experts van de Kew Royal Botanic Gardens, actuele kennis rondom dit boeiende onderwerp. Het gaat veelal om algemene soorten met onvermoede eigenschappen, zoals de wilg (die aspirine produceert) en de kleine maagdenpalm (die chemotherapie bij bepaalde typen kanker ondersteunt). – 277 geneeskrachtige planten en 24 recepten – Met fraaie illustraties van de planten en foto’s bij de recepten – Voor botanici, tuin- en plantenliefhebbers In samenwerking met Royal Botanic Gardens, Kew. De auteurs zijn allen experts in de plantengeneeskunde, werkzaam bij de Britse Kew Royal Botanical Gardens. Jason Irving geeft workshops over plukken en bereiden van medicinale planten.

Mijn recensie is *hier* te vinden.

Titel: Botanisch handboek medicinale planten
ISBN: 9789050116633 Prijs: €29,95 Uitgeverij: KNNV

Eetbare wilde kruiden en planten

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com | Amazon | Libris | Boekenwereld

De vele goede eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten worden maar al te vaak over het hoofd gezien. In dit boek worden de meest voorkomende wilde planten uitvoerig beschreven door een ervaren kruidendeskundige. Ze geeft tips voor het oogsten in de natuur en het verbouwen in de eigen tuin en ze gaat dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van de planten. De talrijke recepten voor thee, gelei, salades, brood, likeur enzovoort laten je proeven van de veelzijdigheid die de paardenbloem, de hondsroos, de brandnetel, de sleedoorn en nog veel andere soorten je te bieden hebben. De prachtige foto’s maken het determineren van de planten bovendien heel gemakkelijk.

Mijn recensie is *hier* te vinden.

Titel: Eetbare wilde kruiden en planten
ISBN: 9789044749823 Prijs: €19,95 Uitgeverij: Deltas

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com | Amazon | Libris | Boekenwereld

Plantengeneeskunde of fytotherapie is een eeuwenoude geneeswijze die bekend is in alle beschavingen van de wereld. In dit boek worden de oude en de nieuwe kennis over dit onderwerp samengebracht. Het stelt honderden geneeskrachtige planten en kruiden voor en beschrijft naast hun belangrijkste eigenschappen ook concrete manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bovendien worden verschillende gezondheidsklachten besproken, waarbij je advies krijgt voor een geschikte natuurlijke remedie. Dankzij deze praktische informatie kun je zelf aan de slag gaan met plantaardige medicijnen voor alle klachten en kwaaltjes. – 200 geneeskrachtige planten met foto’s, botanische achtergrondinformatie, therapeutische eigenschappen en toepassingen – Meer dan 70 gezondheidsklachten met symptomen, oorzaken en advies voor de behandeling – Ruim 250 recepten om tal van gezondheidsproblemen te genezen – Informatie over de geschiedenis van medicinale planten, een overzicht van de gebruiksvormen, handige tabellen, belangrijke aandachtspunten en nog veel meer.

Mijn recensie is *hier* te vinden.

Titel: Geneeskrachtige kruiden en planten De complete raadgever voor het gezin
ISBN: 9789044753172 Prijs: €39,95 Uitgeverij: Deltas

Geneeskrachtige planten & kruiden gids

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com | Amazon | Boekenwereld

Al eeuwenlang weet men dat planten medicinale eigenschappen hebben. Behalve de laatste 500 jaar heeft de mensheid altijd alleen maar planten gehad om zich te verzorgen. De fytotherapie, die natuurlijke remedies biedt en goed wordt verdragen door ons organisme, kent momenteel een enorme wederopbloei in Europa. Gezond, natuurlijk leven wordt steeds belangrijker en deze Geneeskrachtige planten- en kruidengids helpt je hierbij. • Ontdek de kracht van alsem, brandnetel, berk, hondsroos, hop, prei, rozemarijn, sleedoorn, verbena, waterkers en 90 andere medicinale planten. • Leer deze planten herkennen dankzij de uitzonderlijk mooie, gedetailleerde botanische platen. • Lees over hun geschiedenis en hun weldaden. • Bereid kruidenremedies – infusies, decocten, maceraten en zo meer – om je kwaaltjes te verlichten. • Met tips om op een ecovriendelijke manier wilde kruiden en planten te plukken en te conserveren. Eeuwenoude herboristenkennis verzameld in dit prachtige naslagwerk.

Mijn recensie is *hier* te vinden.

Titel: Geneeskrachtige planten- & kruidengids
ISBN: 9789022335277 Prijs: €29,99 Uitgeverij: Monteau | Standaard uitgeverij