Leoniek Bontje


Maak je eigen natuurlijke apotheek

Omschrijving

Buiten vind je allerlei planten om je eigen medicijnen te maken, van wondspray van duizendblad tot tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen.

Leoniek Bontje, auteur van de bestseller Wildplukken, richt zich na haar opleiding tot kruidenkundige vooral op de geneeskrachtige werking van planten. Ze laat in Plant als medicijn zien hoe gemakkelijk je je eigen geneesmiddelen van planten maakt. Voor elk lichaamssysteem, zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering, beschrijft Leoniek de meest gebruikte planten en de manier waarop ze kunnen worden ingezet.

De prachtige fotografie is van Bella Thewes en concept en styling waren in handen van Kamer 465, Anya van de Wetering.

Mijn mening

Misschien heb je mijn blog al gelezen waarin ik 5 boeken over kruiden & planten in de schijnwerpers zet. Onlangs ben ik eigenlijk een soort reis begonnen naar natuurlijke remedies voor eenvoudige kwaaltjes. Ik geloof dat de natuur veel te bieden heeft als het gaat om bijvoorbeeld verkoudheid, hoofdpijn of zelfs griep. Ik merk dat ik snel naar een paracetamol grijp of naar neusspray en ik vind dat het hoog tijd is om die gewoonte te doorbreken en terug te keren naar de natuur. In mijn omgeving merk ik dat ik zeker niet de enige ben, dus daarom neem ik jullie mee op mijn reis, zoals ze zeggen. We beginnen met Plant als medicijn van Leoniek Bontje.

Even een kleine disclaimer vooraf: Ga niet zelf dokteren. Bij twijfels of ernstige klachten is het altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen! Als je twijfels hebt over bepaalde recepten of remedies en of je die veilig kunt gebruiken, is het ook altijd noodzakelijk om contact op te nemen met je arts.

Laten we even beginnen met de vormgeving van dit boek, want zoals jullie misschien wel weten, heb ik daar gewoon een zwak voor. Ik vind het echt een plaatje, en de foto’s in dit boek, gemaakt door Bella Thewes, zijn ook werkelijk prachtig! Vaak draait het alleen om de inhoud, maar in dit geval vind ik fotografie of illustraties ontzettend handig. Dit komt doordat ik echt niet elke plant ken, en het is fijn om te zien hoe een plant eruitziet. Wel zo handig, toch? 😉

Om even verder te gaan over de inhoud van het boek: ik vind het overzichtelijk en er wordt duidelijk uitgelegd waar elke bloem, plant of kruiden voor kan worden gebruikt, wat de voordelen zijn en welke werkzame stoffen erin zitten. Het boek beschrijft ook gedetailleerd hoe je een plant moet gebruiken, waar je deze kunt vinden, wanneer je moet oogsten, en zelfs hoe je je immuunsysteem kunt verbeteren. Er staan recepten in die ik nu aan het uitproberen ben, maar sommige vergen wat tijd. Niet alleen de bereiding, maar ook het trekken van sommige kruiden duurt een tijdje, bijvoorbeeld 1 á 2 weken. Op dit moment focus ik me vooral op recepten die te maken hebben met verkoudheid en luchtwegproblemen, gezien het seizoen, haha. Ik zal zeker mijn bevindingen nog met jullie delen, maar voor nu ben ik al ontzettend blij met dit boek.

Eindoordeel

Natuurlijke remedies binnen handbereik! Plant als medicijn van Leoniek Bontje biedt een overzichtelijke gids voor het maken van je eigen geneesmiddelen met behulp van planten en kruiden. Dit boek is niet alleen informatief, maar ook visueel aantrekkelijk. Bovendien een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar natuurlijke oplossingen voor alledaagse kwaaltjes.

Heb je mijn vorige recensie al gelezen? Die kun je *hier* vinden!

Ik heb dit boek ontvangen als recensie exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet. Nogmaals bedankt TERRA, voor het prachtige exemplaar.

Titel: Plant als medicijn
Maak je eigen natuurlijke apotheek
Auteur: Leoniek Bontje
Concept / Styling: Kamer 465, Anya van de Wetering
Fotografie: Bella Thewes
Pagina’s: 236
ISBN: 9789089898142
Prijs: €25,99
Uitgeverij: TERRA

Let op! Ik maak gebruik van affiliate links. Zo help je mij om mijn blog online te houden, en jou kost het niets! 🙂