Shelley Read

Ga als een rivier is een coming-of-ageroman over een clandestiene liefde en over verlies, familie, liefde en het vinden van een thuis. Voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen.

Het verhaal

Colorado, 1948. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, vraagt een jongeman haar de weg. Ze kan hem negeren en snel doorlopen. Maar dat doet ze niet.

Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten.

Mijn mening

Ilona heeft weer een leesclub georganiseerd en deze keer lazen we het boek ‘Ga als een rivier’ geschreven door Shelley Read. In tegenstelling tot de vorige keer was het geen feelgood-boek, maar een roman. Het boek wordt geadverteerd als geschikt voor lezers van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. Ik kan er zelf niets over zeggen omdat ik dat boek (nog) niet gelezen heb.

Natuurlijk wil ik eerst iets zeggen over de cover, want die vind ik echt prachtig! Het boek voelt ook anders aan dan een typisch boek vanwege de speciale ‘soft touch’. Heel tof! Maar vond ik het verhaal net zo mooi als de cover? Daar ga ik nu wat dieper op in!

In de eerste helft van het boek vond ik het verhaal erg mooi en ook wel treurig, omdat er veel gebeurt. Je volgt Victoria en zij heeft geen makkelijk leven. Ik vond de schrijfstijl persoonlijk heel mooi en er zaten ook echt hele mooie quotes in. Omdat er zoveel gebeurde in de eerste helft, had ik echter wel wat meer verwacht. Misschien denk ik te dramatisch, maar ik wachtte op iets dat eigenlijk niet kwam. Om het even mooi te zeggen, het verhaal kabbelde een beetje voort als een rivier. Door de schrijfstijl vond ik dat niet erg, maar het liet mij wel een beetje onverzadigd achter. Het einde voelde daarom misschien ook een beetje abrupt aan.

Eindoordeel

Dit klinkt wellicht een beetje negatief, maar dat bedoel ik niet zo. Ik heb zeker van het boek genoten, maar ik denk dat mijn verwachtingen gewoon net iets anders waren. Ik zou het boek zeker nog wel aanraden, want het is super mooi geschreven, heel beeldend en het lijkt net alsof je zelf door de perzikbomen loopt. Dat gezegd hebbende, wees gewaarschuwd dat je door dit boek ook trek kan krijgen in zo’n heerlijk stuk fruit, en wellicht gelijk een traantje laat! 😉

Heb je mijn vorige recensie al gelezen? Die kun je *hier* vinden!

Ik heb dit boek ontvangen als recensie exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet. Nogmaals bedankt Ilona en Uitgeverij LS Amsterdam, voor het prachtige exemplaar.

Titel: Ga als een rivier
Originele titel: Go As A River
Auteur: Shelley Read
Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx
Pagina’s: 320
EAN: 9789021036991
Uitgeverij: LS Amsterdam

Let op! Ik maak gebruik van affiliate links. Zo help je mij om mijn blog online te houden, en jou kost het niets! 🙂