I’m Glad My Mom Died

Verteld met een verfrissende eerlijkheid en humor is Ik ben blij dat mijn moeder dood is een inspirerend verhaal over weerbaarheid, onafhankelijkheid en het genot van je eigen haar wassen.

Het verhaal

Een hartverscheurend én hilarisch relaas van de iCarly-ster Jennette McCurdy over haar strubbelingen als voormalig kindster, de gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder, en hoe ze de controle over haar eigen leven weer terugpakt.

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen.

In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.

Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.

Mijn mening

Wat een hype rondom dit boek! Ik heb zo vaak met dit boek in mijn handen gestaan, maar het kwam er telkens niet van. Totdat Spectrum Boeken vroeg of ik misschien interesse had in een recensie exemplaar. Meant to be? 😉

Ik was zó nieuwsgierig dat ik, Ik ben blij dat mijn moeder dood is, gelijk ben gaan lezen op het moment dat het boek binnen kwam. Ik viel van de ene verbazing in de andere, en het leek steeds erger te worden. Voor ik het wist zat ik al op de helft van het verhaal, en kon ik het boek niet weg leggen.

Ik vind schrijven veel leuker dan acteren. Als ik schrijf, voelt het alsof ik voor het eerst in mijn leven de touwtjes in handen heb. Ik hoef niet de woorden van iemand anders uit te spreken, maar kan mijn eigen woorden opschrijven. Ik kan voor de verandering eens mezelf zijn.

Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Alles komt aan bod in dit boek en Jennette schroomt niet om iets achterwege te laten. Dat vind ik persoonlijk onwijs knap, maar misschien ook wel heel belangrijk. Want hoe het er in de show business aan toe kan gaan is niet oké. Zowel haar moeder als de mensen die in de industrie werkte zaten soms, of zeg gerust vaak, ontzettend fout.

Het is bizar hoeveel mensen Jennette hebben gebruikt én misbruikt. Als je denkt dat het alleen haar moeder is, dan kan ik je zeggen dat je fout zit. Al is haar moeder wel één van de ergste. Tijdens het boek voelde ik medeleven en was ik ook gewoon verbaasd dat dit zo kan gebeuren. Dat niemand dit door heeft gehad, of juist wel, maar het niet heeft willen zien.

Soms kijk ik naar haar en haat ik haar gewoon. En dan haat ik mezelf omdat ik dat voel. Ik zeg tegen mezelf dat ik ondankbaar ben. Zonder haar ben ik niets waard. Zij is alles voor me. Dan stop ik de gevoelens die ik niet wil hebben weer weg, zeg ik hoeveel ik van haar hou en ga ik verder, terwijl ik doe alsof er niets is gebeurd.

Jennette McCurdy

De schrijfstijl van McCurdy vond ik ontzettend prettig weglezen. Dan mag er ook best een groot compliment naar de vertalers van dit boek; De Vertaalzusjes! Na het lezen van Jennette haar boek, hoop ik dat er nu alleen nog maar goede, en mooie dingen op haar pad komen. Zo zie je maar, het lijkt alsof iemand het droomleven heeft, maar niets is wat het lijkt.

Ik moest het boek ook even laten bezinken voordat ik mijn recensie kon schrijven, zo’n impact maakte het op mij. Het boek is, ongeacht of je haar van tv kent of niet, echt een aanrader. Mooi, ontroerend, bizar en heftig. 5 sterren zeker waard. Dus wacht niet te lang en hop, ren naar je (lokale) boekhandel om een exemplaar van Ik ben blij dat mijn moeder dood is op te halen.

Heb je mijn vorige recensie al gelezen? Die kun je *hier* vinden!

Ik heb dit boek ontvangen als recensie exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet. Nogmaals bedankt Spectrum Boeken voor het prachtige exemplaar.

Titel: Ik ben blij dat mijn moeder dood is
Originele titel: I’m Glad My Mom Died
Auteur: Jennette McCurdy
Vertaling: De vertaalzusjes
Pagina’s: 336
EAN: 9789000387823
Uitgeverij: Spectrum Boeken

Let op! Ik maak gebruik van affiliate links. Zo help je mij om mijn blog online te houden, en jou kost het niets! 🙂